
בלקט הנוכחי :
- הטייס שהציל את רס"ן שאול מופז במבצע דוידקה
- לקט צילומים היסטוריים מס' 54 ( בהקשרים מעניינים של חג החנוכה בהיסטוריה של המאה ה20 ) .
- חנוכיות "האקווריום" בשכונות ירושלים , נחלאות והרובע היהודי – סיור אתנוגראפי
- ניהול ידע אישי – תמונת מצב 2023
- מבחר צילומים של הצלם אליוט ארווין ז"ל שהלך השבוע לעולמו

הטייס שהציל את רס"ן שאול מופז ומבצע דוידקה

במקום לצפות בערוצי החדשות בטלוויזיה , סיימתי לקרוא את הספר האוטוביוגרפי המרתק של שאול מופז . אחד מספרי האוטוביוגרפיה המרתקים ביותר שיצאו לאור בעשור אחרון .
שאול מופז , המסע הישראלי שלי , הוצאת ידיעות אחרונות , 2022

קרא וסיכם :
עמי סלנט , עורך האתר " חיים של אחרים ביוגרפיות וסיפורי חיים.
לפניכם הפרק המרתק ביותר בספר .

לקט צילומים היסטוריים מס' 54 , דצמבר 2023
לקט הצילומים ההיסטוריים שלנו החל להתפרסם בשנת 2013 והוא חוגג עתה עשור.
הלקט מבוסס על מעקב שיטתי של מערכת " רגעים היסטוריים" אחרי מאות מקורות מידע היסטוריים. לצד כל צילום אנו מוסיפים רקע היסטורי .

הנושאים :
ראש הממשלה בן גוריון מדליק נרות חנוכה אצל הנשיא טרומו בדצמבר 1951
הדלקת נר שביעי של חנוכה במחנה וסטרבורק בהולנד , דצמבר 1943
מנורת החנוכה אותה קיבל וילי טל לכבוד בר המצווה שלו , אמסטרדם 1935
חנוכיית הכסף הקומפקטית שניתנה למרדכי רומקובסקי בגטו לודז
קבוצת חיילים בגרמניה מדליקה חנוכייה , 1916 , והסוף המר
קיבוץ נירים , 1956
לקט מס' 54 ( קישור בפורטל ההיסטוריה " רגעים היסטוריים)

חנוכיות "האקווריום" בשכונות ירושלים , נחלאות והרובע היהודי – סיור אתנוגראפי

מה דווקא ירושלים? משום שכמו שבעיר הקודש התפתחה שפה ירושלמית ייחודית (לאפה = אשתנור; גוגואים = אג'ואים; השפיצים שבגלגלי האופניים = סילקים ועוד), הרי שבבירה תוכלו לראות גם חנוכייה ייחודית במינה – "חנוכיית אקווריום".
במה מדובר? את החנוכייה הרי יש להציב על אדן החלון או מחוץ לבית, כדי שאורה ייראה על ידי העוברים והשבים. אך מזג האוויר הירושלמי, שמאופיין בגשם, רוח וקור, אינו מיטיב עם הנרות הדולקים. ישבו חכמי ירושלים במאה ה-19 וניסו לחשוב על פתרון. כך עלה הרעיון לחנוכייה בתוך מעין אקווריום, המוגנת מרוחות ומגשמים. למתקן דלתות זכוכית ו-3 ארובות, ובתוכו 8 כוסיות מלאות בשמן ובפתילים. אם גם אתם חושקים בחנוכייה שכזאת, תוכלו לרכוש אותה בבתי המלאכה הזעירים בשכונת מאה שערים ובשכונת גאולה השכנה.
מהיכן שאבו חכמינו את הרעיון לחנוכייה בצורה זו? כנראה מדובר בהעתק של בתי המנורה שהביאו עמם הצליינים הרוסים מארצם אל ירושלים, במטרה לשמור על הנרות אותם הדליקו (ומדליקים עד היום) בכנסיית הקבר במהלך "טקס האש הקדושה" השנתי, המתקיים בסמוך לפסח. בתוך מבנה אקווריום שכזה יכלו הצליינים לסחוב את האש בחזרה עד לרוסיה הרחוקה, במסעם הארוך. ניתן גם היום לחפש באינטרנט ולמצוא צילומים מהמאה ה-19 של מנורות מסוג זה ולהשוות לחנוכייה הירושלמית הכשרה.

ניהול ידע אישי : תמונת מצב 2023
גישת ניהול הידע האישי Personal Knowledge Management (PKM) מאמינה כי ההתמודדות עם תחומי ניהול הידע נמצאת באחריות האישית של המשתמש/בעל המקצוע בניגוד לגישת ניהול הידע הריכוזית או השיתופית בארגונים.

PKM היא ביסודה גישה תהליכית המורכבת משלבי הפעולה הבאים : איסוף מידע , סינון והערכת מקורות המידע שנאספו , מיון וקיטלוג מקורות המידע המשמעותיים ( "לסנן באכזריות" ) , אגירה סכמאטית ושיטתית , איחזור הקשרי , והפצת מידע .
לסקירה המלא באתר " ידע וסקרנות דיגיטלית

הצלם אליוט ארווין הלך השבוע לעולמו , נולד לאבא יהודי ואמא רוסיה .
תודה לאביב יצחקי חברי הצלם שהביא לידיעתי היום בדף שלו חדר חושך

אליוט ארוויט נולד בפריז (1928,), בילה את ילדותו במילאנו והיגר לארצות הברית עם משפחתו ב-1939. כבר בנעוריו עסק ארוויט בצילום (חתונות) והצבא (ארה"ב) שלח אותו לצלם בצרפת ובגרמניה. ב-1948 עבר א.א לניו יורק, שם פגש את צלם המלחמות מספר 1, רוברט קאפה, שהציע לו להצטרף לסוכנות צילום חדשה ומבטיחה – מגנום. אירוויט אחראי לכמה מהפורטרטים הבולטים במאה העשרים, ביניהם – מרילין מונרו, מרלון ברנדו וריצ'רד ניקסון.
אבל הטרייד מארק העיקרי של א.א הם צילומי הכלבים שלו. ב-1946 (פלוס מינוס) צילם אליוט ארוויט את הצילום/כלב הראשון שלו, וב-1998 יצא הספר "Dog Dogs" עם יותר מ-500 צילומים של כלבים – צילומים משעשעים, סנטימנטליים, מנקודות מבט מפתיעות, עם קומפוזיציות מוקפדות
Elliott Erwitt walked the streets looking for the lighter, humorous or ironic side of daily life. He loved to take pictures of dogs and kids.

